Programmatic diversity

I have no idea how Discovery’s Military Channel manages to retain viewers in large enough numbers to continue justifying their broadcast license. Every time I tune in, they seem to have programmed a show I’ve already seen—and what’s worse, they program similar items together in a block. Here’s a chunk of today’s lineup:

7:00 am — X-Carriers (60min, TV-PG, CC)

From super-computer design facilities to liquid-metal cooled, nuclear propulsion systems, the top secret future of the U.S. Navy’s most dangerous weapons are revealed.

8:00 am — Mega-Carrier, Episode 1 (60min, TV-G, CC)

Over 18,000 men and women have been brought together to build the world’s most technologically sophisticated aircraft carrier: The U.S.S. George H.W. Bush. From initial construction, to its first day at sea, follow the story of its builders.

9:00 am — Toughest Carrier Jobs (60min, TV-PG, CC)

The Toughest Carrier Jobs highlights the skill, training and commitment of the men and women who have the honor of working on what is essentially a floating city: A U.S. Navy Aircraft Carrier, which is full of amazingly difficult jobs.

10:00 am — Carrier – Fortress at Sea (60min, TV-G, CC)

Life aboard the aircraft carrier USS Carl Vinson is thrilling, tedious, demanding and dangerous all at the same time. En route from San Francisco to the Persian Gulf, the crew’s extraordinary adventure unfolds.

11:00 am — Mega-Carrier, Episode 1 (60min, TV-G, CC)

Over 18,000 men and women have been brought together to build the world’s most technologically sophisticated aircraft carrier: The U.S.S. George H.W. Bush. From initial construction, to its first day at sea, follow the story of its builders.

12:00 pm — Sinking of an Aircraft Carrier (60min, TV-PG, CC)

Nearly a quarter of a ton of explosives are set to sink the Oriskany Aircraft Carrier during the world’s largest non-military exercise to sink a ship. Bad weather, flooding, short tempers, and grueling labor conditions threaten to halt the project.

1:00 pm — Extreme Machines – Carriers (60min, TV-G, CC)

Footage of the Navy’s huge floating fortress, the John C. Stennis, demonstrates the sophistication and complexity of today’s carriers.

2:00 pm — A Supercarrier is Burning: The U.S.S. Enterprise (60min, TV-G, CC)

A fire aboard a supercarrier detonates the ship’s weapons. The harrowing minutes that follow are packed with terror, heroism, sacrifice and courage. There are 18 detonations, 15 aircraft destroyed, 17 damaged, 28 dead and 343 wounded.

3:00 pm — City of Steel: Carrier (60min, TV-PG, CC)

The construction of the new aircraft carrier, the Reagan, vividly illustrates the remarkable scale of these floating cities and the weapons onboard. A new carrier, the Truman, is put through its paces on its maiden outing.

I like aircraft carriers as much as the next guy, but holy mackerel, that’s nine solid hours of carrier junk. Four hours devoted to carrier design and construction, three to day-to-day operations.

Enough is enough, fellas. Every single one of these shows has been aired a half-dozen times already, and they are not what we would call current. Some still feature the F-14 Tomcat, a fighter that was retired from USN service four years ago.

I seriously wonder how the channel manages to retain viewership.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.